Hot Alignment Yoga HAY

24 november 2017 0 Comments

Hot Alignment Yoga  HAY

Wat is het en waarom.

HAY is yoga verwikkeld met de nieuwe inzichten die we deze tijd kennen over het menselijk lichaam.
In de traditionele vorm spreken we de bewegingspieren aan. Dus de groep spieren die de bewegingen daadwerkelijk maken. Deze spieren kunnen explosief werken maar wel met een kort uithoudingsvermogen. Dus 15 minuten push up gaat niet lukken!

Bij HAY spreken we ook de houdingsspieren aan. Deze spieren zitten dicht tegen je botstructuren aan. Zeker bij de gehele wervelkolom zijn deze spieren aanwezig en ook essentieel voor hoe we de bewegingsspieren kunnen inzetten. Houdingsspieren zijn enorm doorbloed en kunnen uren lang hun werk doen zonder vermoeid te raken.

Zie de samenwerking van van deze spieren als een deur. De scharnieren moeten goed hun werk doen wil de deur makkelijk open en dicht gaan. Zijn deze scharnieren verschoven dan zal de deur uit het lood hangen waardoor de deur vast gaat lopen en kan zijn hele zwaaiwijdte niet meer gebruiken. In de spieren-taal vertalen we dit als de ‘range of motion’.

Samenvattend betekent dat je houdingsspieren nog belangrijker zijn dan de bewegingsspieren en deze in de traditionele yoga niet beide worden aangepakt.

Waarom nodig!

Oermens HAYOnze maatschappij verandert en wij zullen ons moeten aanpassen. De laatste 15 jaar is er technologisch gezien enorm veel gebeurt.  De tablet, i-phone en internet heeft onze werkwijze verandert in een zit cultuur. Uren achter de pc, files rijden, bellen, tv , facebook en you tube zijn onze dagelijkse bezigheden geworden en we groeien letterlijk in deze kromme houding. Maar ons lichaam is daar niet op gebouwd met de gevolgen van dien! Schouder, nek, rug en knieklachten liggen op de loer en zijn onvermijdelijk. Hamstrings, hielspoor, zweepslag…. Toch willen we graag ons hoofd leeg maken en onze fysieke conditie behouden met sport zoals rennen, mountainbiken, voetballen of tennis. We worden beperkt om deze sporten met plezier te kunnen uitvoeren omdat de pijntjes de overhand krijgen.

Naar mijn mening is HAY de oplossing!!!!!!  

HAY zorgt met props ( hulpmiddelen zoals strip, boog, hoofdstand-bankje en rollers) dat de houdingsspieren weer in de juiste stand wordt gedrukt! Dus de scharnieren hangen weer goed 😅.

Om dit te behouden zal dit wekelijks moeten worden uitgevoerd en dus geïntegreerd moeten worden in onze leefwijze .

Je bent van harte welkom in mijn lessen of een workshop klik hier

Margely Polman

Vulkaan Binnen- & Buitensport